BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
 

Regele variabila si galaxia

   

Stele variabile
Deep-sky Articole Despre mine
Asteroizi
Comete
Marte
Pagina de inceput

  Astronomi amatori sunt destui in lume. Nu confundati - am zis in lume, nu in Romania. Fiecare amator are preferintele lui in materie de observatii astronomice, fie roman sau de oricare alta natie. Unora le plac obiectele deep-sky stralucitoare, altora cele slabe ca stralucire. Unii amatori prefera actiunea: observarea stelelor variabile, altii se multumesc sa observe stele duble.

Exista, deci, mai multe categorii de astronomi amatori. Asta este foarte clar, nu? Daca luam in consideratie tari ca Ungaria, Italia, Franta, vom vedea ca in fiecare categorie intra cateva zeci (sau sute) de astronomi amatori. Dar daca privim la noi (sau nu numai) vedem ca in fiecare categorie intra cativa amatori (3-4 sau nici macar 2).

Pentru toti amatorii am o veste buna: am gasit pe cer o regiune care va satisface gusturile majoritatii. Nu zic ca este singura, dar totuºi e printre putinele. in aceasta regiune veti gasi si actiune si obiecte stralucitoare si obiecte slabe (de deep-sky). Pentru a gasi aceasta regiune centrati instrumentul pe steaua Eta Herculis si deplasati-va doua grade spre sud. Ar trebui sa aveti in camp un glob rotund, nebulos, flancat de doua stele de magnitudinea 7. Acesta este roiul globular , The King of the northern sky, cum este el intitulat. Ati facut acum acelasi lucru ca si Edmund Halley in 1714: ati gasit roiul M13. La prima vedere pare ca aveti in fata o nebuloasa rotunda, dar priviti cu atentie. Daca folositi un instrument de cel putin 60 de mm diametru, si aveti un cer negru de tara sau munte, ar trebui sa vedeti, pe marginea roiului, cateva stele slabe. Este bine sa folositi puteri ceva mai mari. Marirea este importanta dar nu exagerati. Daca aveti instrumente mai mari atunci, M13 va fi rezolvat in stele pana aproape de centru. M13 este situat la 21000 a.l., si daca Soarele ar fi pus la acea distanta ar avea magnitudinea 19. Acum este timpul sa-i lasam si pe cei carora le place sa priveasca obiecte deep-sky slabe. Pentru acestia avem ceva la 20 minute NE de M13. Este vorba de galaxia NGC6207. Este un obiect de magnitudinea 11.5 ce poate fi vazut de cei cu instrumente mici si mijlocii. Nu inseamna ca veti vedea ceva stralucitor ci ceva la limita instrumentelor. Daca folositi puteri de marire mari aveti un avantaj. Astrofizic vorbind, NGC6207 este o galaxie spirala, situata la o distanta de 140 ori mai mare decat M13. Datorita distantei la care este situata, galaxia pare de 1000 de ori mai putin stralucitoare decat M13, cu toate ca, in realitate, este de 20000 de ori mai stralucitoare decat acesta.

Al treilea obiect din regiune este plin de actiune. Cum altfel ati putea numi o stea variabila. Este vorba de , o mirida ce variaza intre 8,2 si 13 magnitudini, in ceva mai putin de 300 de zile. E usor de urmarit variatia de stralucire a stelei, observand-o saptamanal si omparand-o cu stelele ce au stralucirea constanta. Aceste stele se numesc stele de comparatie si, pe harta sunt acele stele ce au numere langa ele (numerele indica magnitudinea, fara virgula: unde e 105 este de fapt 10,5). Urmatorul maxim al lui W Her va veni in februarie 2002.

Harta prezentata a fost facuta cu programul (freeware) Cartes du Ciel si arata stele pana la magnitudinea 11,5. La 10 minute SE de W Her se afla o stea de magnitudinea 11,3.

Daca nici aceste obiecte nu va vor trezi cheful pentru observat, ce altceva ar putea?

Adrian Sonka Articol aparut in revista "Vega"

 

Cititi publicatia VEGA. Revista astronomica cu traditie

Email --------------------------------------------------------------Vizitati pagina astronomiei romanesti