BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
 

Ghid de obsevrare a cometelor

   

Stele variabile
Deep-sky Articole Despre mine
Asteroizi
Comete
Marte
Pagina de inceput

  Cautarea si observarea cometelor telescopice (cele ce se observa numai printr-un instrument astronomic) este foarte atractiva si grea, uneori. Modul in care observati si cautati o cometa este identic cu modul in care observati o nebuolasa sau o galaxie. Asta pentru ca o cometa are un aspect difuz, asemenator cu cel al unei nebuloase. Dar nu este o regula generala. Unele comete apar foarte mici (sub 1' diametru) si au aspect stelar. Aceste comete sunt observabile usor. Altele au un aspect puternic difuz si se observa greu. Majoritatea cometelor sunt la mijlocul descrierilor de mai sus.

O cometa are aspect, in telescoapele mai mici (sub 15cm diametru), rotund fara multe detalii, uneori fiind vizibila o coada.

Este bine sa nu va ghidati dupa magnitudinea calculata a cometei ci dupa cea observata. Pentru ca acesti astri sunt imprevizibili, nu se poate calcula cu precizie stralucirea lor. Asa ca majoritatea efemeridelor la comete sunt precise numai in ceea ce priveste pozitia sa, nu si magnitudinea. Pentru a vede daca o cometa este mai stralucitoare decat este prevazut vizitati paginile de astronomie edicate colectarii observatiilor- iata o lista: MPC- comete observabile , International Comet Quarterly , Pagina despre comete a Astroclubului Bucuresti , Pagina organizatiei BAA , Pagina personala a lui Seiichi Yoshida .

 



Este cometa vizibila prin telescopul meu?

Asta este problema cea mai mare. Chiar daca o cometa are magnitudinea 9, ea nu poate fi vazuta la fel de usor ca o stea de magnitudinea 9. Asta pentru ca cometele sunt difuze si stralucirea lor este imprastiata pe o suprafata mai mare. Ca o regula, tineti minte: pentru a vedea comete de magnitudinea 9 trebuie sa vedeti stele de magnitudinea 11 sau 12. Mai conteaza daca cometa este difuza sau nu. Daca are aspect stelar se observa la fel de usor ca o stea de aceeasi magnitudine.
Nici nu mai trebuie sa amintesc ca va trebuie un cer lipsit de poluare luminoasa pentru a observa comete. Alfel magnitudine limita creste cu doua unitati ( in loc sa vedeti comete de noua vedeti numai de 7 sau 8)

Pentru cei mai pretentiosi am facut un tabel cu magnitudinea limita a cometelor in functie de diametrul obiectivului.

Acest tabel trebuie luat ca un ghid general de observare. Mai ales daca observati de undeva din oras. De exemplu: cea mai slaba cometa observata din mine, printr-un reflector de 240mm diametru are magnitudinea 11,3, spre deosebire de 13 din tabel.

Diametrul obiectivului

Magitudinea limita cometara

binoclu 7x50

7.5

50 mm

8

80mm

10

114mm

11

150mm

12

200mm

12.6

250mm

13.1

300mm

13.6

 


Ce marire sa folosesc?

Este in general acceptat ca trebuie sa folositi mariri mai mic, cand cautati cometa si mariri mari cand vreti sa observati detalii. O putere mai mica va ajuta sa distingeti cometa mai usor, pe fundalul cerului. Pe cand o marire mare va ajuta la vizionarea detaliilor, datorita contrastului mare. Cu cat mariti mai mult cu atat cerul se inegreste si contrastul creste. Dar nu abuzati de puterea de marire.


La ce sa ma astept?

Ceea ce cautati voi arata ca o nebuloasa difuza sau ca o galaxie. daca cometa est ela limita instrumentului si cerul est epoluat luminos o sa vedeti, poate o mica pata. Este centrul cometei. uneori cometele au in centrul coamei o regiune mai stralucitoate, ce arata ca un nucleu al cometei. Asta o sa vedeti daca cometa este slaba sau cerul este poluat luminos.

Incepeti prin identificarea precisa a camplului si a stelelor de pe harta. Cautati un obiect difuz, de forma rotunda. Daca cometa e slaba folositi privirea indirecta. Ajuta foarte mult. Priviti spre marginea campului si, cu coada ochiului, scanati centrul campului. Cateodata puteti misca usor instrumentul. Ochiul uman detecteaza obiectele slabe mai usor daca sunt in miscare.

Unele comete se misca repede asa ca daca nu vedeti nimic, cautati intr-o pozitie alaturata cometa.

 

 

Cititi publicatia VEGA. Revista astronomica cu traditie

Email --------------------------------------------------------------Vizitati pagina astronomiei romanesti